0

1.Tikus 
Makanan orang-orang  Vietnam dan Taiwan  sebagai hidangan klasik dan dikatakan bahawa ia mempunyai khasiatnya yang tersendiri terutama untuk menguatkan tenaga batin dan merawat asthma.
31
makanan pelik di seluruh dunia makanan pelik di seluruh dunia
makanan pelik di seluruh dunia

2.Kopi Luwak(Kopi najis  Musang)
Ini bukan kopi biasa tau tapi  Kopi Luwak(Kopi najis  Musang) diAmerika Syarikat, terdapat kafe atau kedai yang menjual Kopi Luwak(Civet Coffee) dengan harga yang cukup mahal. Kopi dari najis Musang ini boleh mahal oooo  RM332 per 450 gram.gila……..Eiii… gelinyaaaa…..
31
makanan pelik di seluruh dunia
makanan pelik di seluruh dunia

3.Sup Hasma
Ini pula dari  ovari ( Tiub Fallopian katak jenis ‘Wadam’. )sup ovari dipercayai dapat menghangatkan badan di musim sejuk dan mencantikkan kulit.macam2 jenis manusia didunia ini..
40
makanan pelik di seluruh dunia 

4.Balut
Bagi masyarakat Filipina, Balut adalah sejenis makanan yang diperbuat dari telur itik yang disenyawakan hingga mempunyai embrioyang hampir cukup sifat dan kemudiannya akan direbus untuk dimakan. Iskhh.. Kesian.. benda baru nak bernyawa tu. Boleh diorang buat makanan pulak. Iskhh..
makanan pelik di seluruh dunia
makanan pelik di seluruh dunia
5.Serangga
Tak payah nak pegi jauh-jauh kalau nak tengok.. Sebab hidangan ini cukup popular di negara Thailand dan dijadikan sebagai snek yang boleh didapati dengan mudah dan dijual di sekitar kaki lima atau pasar-pasar malam di sana. Antara serangga yang menjadi 'mangsa' termasuklah lipas, cengkerik, kumbang, labah-labah, belalang dan ntah apa-apa lagi. Cara penyediaan cukup mudah - serangga dicampur dengan sedikit garam & serbuk perasa seterusnya digoreng (lazimnya tanpa minyak).. Ada sapa-sapa yang berani cuba? Aku tak berani.. Huhu..
makanan pelik di seluruh dunia

6.Semut
Ini adalah sejenis makanan yang diperbuat daripada larva semut besar yang boleh dijumpai di sekitar akar-akar tumbuhan dan daun berduri di sekitar Mexico. Masyarakat Mexico menganggap ia adalah sejenis makanan yang enak dan juga digelar sebagai kaviar serangga.
makanan pelik di seluruh dunia


MENARIK UNTUK DILIHAT

ExtraClassifieds.com - Free Classifieds USA - Buy & Sell, post Your free classified ad Now

Post a Comment Blogger

 
Top