1

10 Haiwan Paling Pelik Di Dunia:bumi ini luas jadi tidak hairanlah banyak benda benda dan haiwan haiwan pelik yang wujud di dunia
1. Gumprecht ‘s Pit Viper Green
Ular berwarna hijau terang, umumnya dikenali sebagai Pit Viper Hijau Gumprecht’s, ditemui di kawasan Asia Tenggara berdekatan Sungai Mekong. Ular yang memiliki nama rasmi Gumprechti Trimeresurus, pertama kali ditemui oleh para ilmuan pada tahun 2002 dan merupakan sejenis ular dengan bisa yang amat kuat dan mampu membunuh manusia dalam masa hanya beberapa saat jika dipatuk.

.2. Snakefish
Pada tahun 2002, snakefish (atau Channidae) digambarkan sebagai memiliki “nafsu makan yang rakus, sering memangsakan semua ikan lain di danau atau kolam”. Haiwan ini dapat bergerak di tanah dan meninggalkan habitat air selama tiga hari, untuk mencari sumber makanan baru. Di darat, snakefishmampu makan hampir semua binatang kecil di atas jalan dan mereka juga dikatakan pernah menyerang orang-orang di Cina yang berada dekat dengan kawasan mereka bertelur. Snakefish boleh sampai lebih dari satu meter panjang dan beratnya lebih dari 6 kilogram . Kebanyakan snakefish berukuran 2-3 meter.
Mereka juga membiak dengan cepat dan dalam ekosistem mereka, snakefish kecil dimangsakan oleh ikan yang lebih besar, sementara snakefish dewasa dimangsakan oleh buaya . Kerana kemampuan mereka untuk pindah ke habitat baru dan menghapuskan ekosistem lain, dan kemampuan untuk melompat keluar dari air dan mengembara mencari kubangan baru, snakefishberusaha dibasmi di 13 negara bahagian Amerika Syarikat dan negara-negara lain (misalnya , Australia).
3. Isopod Gergasi
Predator ini mirip kepada Isopod Gergasi (Bathynomus giganteus), sebuah Crustacea karnivora yang menghabiskan waktu mengorek dasar laut dalam, sampai kedalaman 6000 kaki pada dasar laut di mana tidak ada cahaya. Di ruang gelap dan dingin, mereka bertahan dengan makan ikan mati dan busuk atau bangkai haiwan laut yang lain.

4. Aye-aye
Dipertimbangkan oleh penduduk setempat sebagai pertanda kemalangan, Aye-aye adalah salah satu binatang paling  aneh di dunia.

Untuk orang-orang Malagasi, Aye-aye adalah binatang ajaib, dan diyakini membawa kematian jika ia muncul di kawasan setempat, sehingga mereka sering dibunuh. Panjang 16 inci (40 cm), ekor anjang 2 kaki (61 cm) , dan berat sekitar 2 kg, Aye-aye memiliki sepasang mata bulat besar, rambut hitam, dan telinga berbentuk senduk besar. Ia juga memiliki 5-jari tangan dengan kuku tajam, dengan jari tengah yang panjangnya 3 kali ganda jari yang lain.
5. Tikus Berhidung Bintang
Salah satu bintang yang paling menarik di alam semesta ialah tikus berhidung bintang (Condylura cristata). Dari penampilan dan lokasi, seseorang akan berfikir mungkin itu adalah organ penghidu yang peka, membantu tikus ini yang hampir buta mengenali lekuk bawah tanah, atau tangan tambahan untuk menangkap mangsa dan memanipulasi objek. Beberapa peneliti memiliki hipotesis bahwa tikus ini boleh mengesan medan elektrik, sehingga hidungnya berfungsi mirip semacam antena. Namun pada kenyataannya, hidung bintang pada tikus ini merupakan organ sensori untuk sentuhan yang luar biasa dengan lebih dari 25.000 reseptor sensori , yang disebut organ Eimer

6. Chlamydosaurus Kingii
Chlamydosaurus Kingii adalah sejenis cicak Australia berwarna coklat kekuningan dan mempunyai sayap besar di kulit sisi leher dan tenggorok. Panjangnya mencapai 90 cm, dan ketika sedang marah atau takut, ia mengembangkan sayap tersebut, yang mungkin sampai 25cm lebar diameternya. Umumnya mereka hidup di pokok tapi ada kalanya menghabiskan waktu di tanah, di mana mereka berjalan seperti manusia. Biasa makan haiwan mamalia kecil dan rama-rama serta tidak ‘mesra alam’.

7. Gecko Raksasa berekor daun
Gecko Raksasa berekor daun (Uroplatus fimbriatus) adalah endemik Madagascar dan pulau-pulau Bohara dan Mangabe. Spesis ini hidup di hutan hujan tropika dan mencapai panjang 330 mm. Gecko malam yang berukuran paling besar, berhari-hari akan melekat pada pohon dan jika terganggu, ia akan mengibaskan ekor dan kepala, membuka mulut dan berteriak … memanggil ibunya.

8. Kachinensis Kerivoula
Spesis lain yang ditemui di salah satu daerah terakhir di dunia ilmiah yang belum dijelajahi iaitu Asia Greater Mekong, Kachinensis Kerivoula adalah sejenis kelawar yang paling mengacau.

9.Tikus Gurun
Heterocephalus glabe adalah haiwan Penggali asli Afrika Timur terkenal untuk gaya hidupnya yangeusocial , sangat unik di antara mamalia, dan ciri fizikal luar biasa yang memungkinkan ia berkembang di lingkungan bawah tanah yang keras, kulitnya yang hampir kebal terhadap rasa sakit, dan yang paling aneh, ia berdarah dingin.

10. Ulat Kucing
Ulat kucing adalah ulat yang paling beracun di Amerika Serikat. Racun adalah duri tersembunyi di rongga di antara bulunya. Ini ulat berbulu ditemukan di negara-negara selatan melalui sebagian besar Texas dan utara ke Maryland dan Missouri. Ia makan di pohon teduh seperti elm, oak, dan sycamore. Ulat Kucing bervariasi dalam ukuran dari 1.2 in (32 mm) menjadi 1,4 inci (36 mm)

MENARIK UNTUK DILIHAT

ExtraClassifieds.com - Free Classifieds USA - Buy & Sell, post Your free classified ad Now

Post a Comment Blogger

 1. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...


  Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...


  Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini.Baca selanjutnya...


  SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.
  Baca selanjutnya...

  ReplyDelete

 
Top